Almodovar loveste din nou


Decid sa ma uit la un film de Almodovar. De mult n-am mai facut-0. Era o vreme cand ii cautam disperata toate filmele pentru ca erau dureros de reale si pline de amar. Si imi placea pe-atunci gustul asta.

Decid azi, dupa o lunga vreme, sa vad Julieta (2016). In acelasi stil caracteristic te loveste ca un cutit bont in plasele. Si ce femei alege. Ce frumoase si ce expresive sunt. Cat de potrivite! Incepe usor sa-ti dezvaluie povestea. Asa ii place lui, sa te aseze intr-un loc si sa iti atraga toata atentia. Oricum n-o sa mai fii bun de nimic pana nu o sa afli tot.

In timp ce stai docil in coltisorul tau incepe sa te invaluie in naratiune si cand devii una cu povestea pur si simplu te ineaca in durere si in disperare si toti demonii aia latenti ies la iveala, infinit mai puternici.

Nu trebuie sa ti se fi intamplat, o sa te regasesti oricum, o sa-ti regasesti de la mama la bunica la strabunica in filmele lui. O sa iti gasesti prima iubire si ultima si chiar si cele trecatoare. Si cireasa de pe tort e ca te intoarce in tine, in adancurile alea pe care nici tu nu le stii, sau pe care poate ai incercat sa le tii ascunse, si incepe sa-ti bata in suflet ca acele de tatuaj (fara aluzie la Carla’s Dreams, asa a iesit).

E atat de introspectiv incat te simti vinovat pentru ceva ce poate n-ai facut niciodata. Cel putin eu asta simt. Filmele lui, ca o pedeapsa, ma biciuie, ma taie, ma umplu de vanatai si de cicatrici sau le ingoasa pe cele pe care le am deja.

Isi alege povesti cat se poate de reale, pe care le poate trai oricine, atat de simple, chiar daca uneori usor fantastice, dar atat de grele si de adanci. Drame de zi cu zi de care poate ai auzit dar poate nu te-ai pus in rolul respectiv. Nu-i nimic, te pui acum.

La mala educacion, Volver, Todo sobre my madre, La piel que habito sunt doar cateva di filmele care m-au impresionat teribil. Reale si triste, drame la un pas de noi.

Daca nu stii ce inseamna sa fii sfasiat de durere o sa afli cand te uiti. Iti dezmembreaza sufletul in mii si mii de bucati pe care o sa iti fie imposibil sa le pui la loc. Ramane ca o carie si sapa, incet dar sigur.

Am intalnit o fata acum o luna. Imi arata mandra tatuajul ei. Pe coaste scrie “La piel que habito”. Si ii spun ca e un film de Almodovar si e surprinsa. Surprinsa sunt si eu cand imi spune ca ala e singurul film de Almodovar pe care l-a vazut. E de fatada, isi face pe coaste un tatuaj in alta limba cu un inteles oarecum misterios si e uimita sa vada ca stiu ce e. Apoi o intreb de celelalte filme. Nu stie nimic altceva si incepe sa freudizeze pe tema tatuajului. Ma retrag.

In fine, poate exagerez eu, dar Almodovar nu e doar o data si nu e doar un film. Am eu asa o obsesie pentru el. Sau poate imi place prea mult tumultul pe care il creaza. Almodovar nu e sursa doar de tatuaj, e sursa de enciclopedii de suflet.

Crede in destin si crede in karma. Si bate piua pe astea doua pana esti ne-om. De multe ori ma gandesc ca iadul arata ca o sala de judecata, iar toti cei pe care i-ai ranit, voluntar sau involuntar, sunt prezenti si vizioneaza surt metraje cu tine fiind o scursura de om. Iar tu stai acolo in boxa acuzatului si ei te privesc in ochi, flegmand “cum ai putut sa faci asa ceva” in fiecare moment.

Nu poti sa te aperi, pur si simplu stai acolo si induri. Nici macar nu poti sa explici motivele care au determinat o anumita actiune. Ei stau acolo vazand rezultatul final nestiind vreodata decat un singur lucru – ca i-ai ranit.

Cam asa cu filmele lui Almodovar. Am cazut iar in plasa lui si iar se trezesc Cerberii. Sa va uitati, daca vreti sa descoperiti noi senzatii (din 89 sau nu).

maxresdefault.

 

Don't feel shy! Comment below

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.